-

MATPROJEKTET
Söndagen den 4 december 2016

Inhandling till mitt projekt: Ni som läst senaste Bladet vet kanske om mitt projekt att under 5 dagar äta som de som har det sämst ställt i Spanien, nämligen för 1 euro per dag.
Jag resonerade så här, även de som har det allra sämst ställt, får oftast någon form av bidrag, kan vara från familjen. 
Att handla för en euro per dag – är ett omöjligt projekt, så här blev det storhandling för 30 euro. Vilket måste ge 60 x maträtt och 30 gånger frukost.

Idag har jag handlat för 26,91 vilket gör att jag har kvar 3,09, dessa pengar hade jag tänkt använda till mina 6 soppkvällar för att köpa färskt bröd. På Aldi har de småbröd för 0,19 euro, vilket gör att jag sedan har kvar 1,95 att spendera på hela månaden.

Pasta, ris, potatis (pommes det var billigast) och fideo kommer räcka till 70 portioner, enligt portionsstorlek på olika sajter jag kollat.

”kött- och fiskprodukterna”, mest då crouqetas, kommer räcka till 49 portioner, enligt hur mycket jag skulle äta…här får jag dra ner och ta lite mer pasta eller annat.

Frukt och grönt, här var det svårast att få pengarna att räcka till. Jag köpte ett kålhuvud med tanke på hållbarheten samt en jättepåse frysta bönor. Sen resonerade jag lite med mig själv och kom fram till att de som har det riktigt dåligt ofta går och plockar frukt och grönt när marknaderna stänger.
Men här går min gräns! Så vad göra?
Jag beslutade raskt att det måste duga som samma lika om jag pallar lite apelsiner och citroner, när jag ändå åker till stallet.

Frukost, kommer bestå av 24 skivor formbröd, 10 croissanter och på dessa kan jag ha smältost eller jamon york som jag köpte en stor ”korv” av för 1,36. Denna är även beräknad till att räcka några gånger till mat.
Här kommer jag nog inte få några problem, det blir ju en smörgås frukost – och jag brukar äta noll, det största problemet blir nog att äta frukost. Men det kan ju vara bra för mig! Då kanske jag lär mig!
 
Kaffe: Här är jag lite nervös! Köpt en burk frystorkat kaffe, mätt upp det och det kommer räcka till cirka 70 koppar, så som jag brukar göra dem, fast då expresso i maskin med en gnutta mjölk. Dricker 2-3 av dessa normalt på morgonen. 
Dock vet jag att när jag är hungrig kan det bli mycket mer. Kanske skulle satsa de sista pengarna på the?

Mjölk: är beräknat på en halvliter per vecka, kan gå då jag bara dricker i kaffet. Men hade som plan att göra aroz con leche…Ja, då får jag väl dricka kaffe utan mjölk.
 
Mellanmål: Här har jag 12 ägg, 4 brödskivor extra och naturligtvis de pallade apelsinerna.

Vatten: De som har det sämst ställt dricker kranvatten, det kommer jag också göra! 
Ok, erkänner vi har en kran som renar. 
Så nu kanske ni tycker ag fuskar, men det tycker inte jag – trots att vi har en sådan kran köper vi allt dricksvatten – jag tycker att det känns riktigt illa att dricka även detta - så detta kommer bli svårt för mig som brukar bälga i mig ett par liter per dag.

Kryddor, salt, socker: Man köper inte alla kryddor på en och samma gång.
 Jag brukar ofta köpa på marknaden och hälla upp i små burkar, det kostar 1 euro styck. 
 Så varje gång jag tar en krydda, kommer jag hälla upp motsvarande mängd i en lika burk. 
Det kommer nog bli 1 euro om jag snålar.

Vin, jag slog på stort och köpte en tetra för 58 cent...så nu blir det fest vilken dag som helst!

Och då hade jag bara 95 cent kvar att spendera!
I morgon börjar allvaret – någon som vågar haka på?

Monicha

P.s här under kommer du hitta min matdagbok, dag för dag

Dag 1.
Måndagen den 5 december 2016

Morgonen började kanonbra, med att vi försov oss!

Jag som hade en plan att göra någon lätt lunch att ta med då jag haft fullt upp hela dagen.
Men min nya vana med frukost var jag bara tvungen att hinna med. 
Svårt som jag har med frukost beslöt jag mig för att en rostad macka med bara lite margarin på skulle vara lättast.
Det var ett beslut jag kom att ångra hela förmiddagen, ni vet det billigaste margarinet (80 cent 500 gram) jag köpte igår, satt sig som en fet hinna i gommen, likt när man äter en bit rå falukorv av sämre kvalité, vilket gjorde att jag hade lite svårt att fokusera…tungan for som en propeller uppe i gommen. 
Normalt har jag inga sådana tendenser med smör. Smaken på margarinet var dock inte så illa. I morgon kommer jag ha något ovanpå margarinet.

Lunchen blev ju lite problematisk, då jag ingen hade med mig. Tog mig tid att åka förbi stallet en snabbis för att palla lite apelsiner och citroner, det blev bara citroner idag. 
Men det gjorde mig absolut ingenting, jag älskar citroner. 

Så det blev en citron och en slatt vatten från flaskan jag hade i bilen sen igår, för naturligtvis hade jag ju glömt att ta med vatten. Och det ätbara man hittar som fattig får man väl äta? Även om jag nu råkade hitta det i min egen bil!
 
Framåt två började jag känna av en huvudvärk, om det berodde på dagens väder eller för lite vatten vet jag inte. Tror det beror på vattnet.

Kom hem vid 5-tiden och lagade mig en ”lunch” bestående av lite råkost, ris och 1/3 del av Tomti Frito tetran som jag kokade ihop med torkade provensalörter och i slutet rörde i lite av margarinet, här funkade det riktigt bra. 
Lyxade till det med två klunkar av 58 cents vinet i ett glas och lite citron i vattnet.

Smaken var utomordentligt tråkig och inte kan jag påstå att jag blev helt mätt heller. 
Men då smaken inte föll mig på läppen valde jag att inte ta om. Såsen som är kvar ska jag ta till pasta en dag, där kommer det bli gott!

Så här långt har jag förbrukat cirka 50 cent idag, men har som plan att koka lite bönor med citron lite senare, då kommer jag upp på 60-70 cent beroende på hur mycket jag tar. 
Sätter ut en bild på detta lite senare.

Wow, under en euro idag, men kommer säkert hamna på dagar över en euro också.
Näringsmässigt fattas det nog en hel del, men det är ju en del av detta prov. 
Dag 1 gick ju bra men när jag kommer till dag 4-5 hur blir det då? Trött? Huvudvärk? Grinig?

Det mest positiva med dagen var att jag försov mig, så jag hann bara med en kaffe.
Dagens andra kopp, ska jag njuta nu!

Det blev middag dag 1, maten och bilden strålar ikapp om tråkighet!
Dag 2.
Tisdagen den 6 december 2016

En mycket bättre dag!
Kanske med fusk? Det får ni avgöra!

Frukost blev det ingen, jag hade i gott minne gårdagens frukost och hur jag än försökte övertyga mig själv i morse, kunde jag inte övertala mig själv att prova igen. Så det fick bli 2 kaffe, vilket passade mig mycket bättre.

Barnen var lediga från skolan, så först lite jobba, sen blev det Boulevarden. Efter nån timme började gnället,” jag är hungrig”. Själv klarade jag mig riktigt bra och vatten hade jag kommit ihåg att ta med. Gick och småsörplade på mitt vatten med citronbitar i och kände mig ganska nöjd och inte hungrig.

Bessie ville också gå och fika, hon kom med förslaget att hon skulle bjuda, med motiveringen att även fattiga blir bjudna ibland. 
Jag kunde ju inte annat än att hålla med, så jag sa ok, - men jag vill bara ha en kaffe. 
Gick och satt mig medan de skulle välja vad de ville ha. Så kommer de tillbaka med även en smörgås till mig, det var ju kaffe och macka för 2,50 euro, säger dom.
Då kunde jag ju inte motstå denna macka, som jag i vanliga fall skulle tycka var torr och bedrövlig.           Det satt de andra och gnällde om. 
Själv tyckte jag att det var det godaste jag någonsin ätit! För att inte tala om detta underbara kaffe - det var annat än det billigaste pulverkaffet!

Till en sen lunch lagade jag en paella, lite eget recept (ris, stekt jamon york, bönor, cayenne, lite av gårdagens tomatsås, vitlökspulver), men den blev bra och jag blev mätt och nöjd.
Hela dagen har flutit på bra, ingen huvudvärk, känner mig just nu som att det är en helt vanlig dag.Middag känns inte riktigt aktuellt, men blir nog sugen på något lite senare. Skulle tro att det bir ett halvt paket pulversoppa, fast ganska sent, just nu är jag inte alls hungrig eller sugen på något!

Med soppan inräknad kommer jag även idag under en euro.

Är alla dagar som denna   lätt som en plätt-men oerhört tråkiga!

Dag 3.
onsdagen den 7 december 2016

Det blev ingen soppa igår kväll, jag var helt enkelt inte hungrig, eller kanske lite, men inte sugen, svårt att vara sugen på den billigaste märkeslösa pulversoppan. 
Jag tycker en pulversoppa av bättre kvalité med en ostsmörgås gjord av ett gott bröd kan var helt ok på kvällen, men då jag inte kommit iväg till Aldi för att köpa bröd hade jag en formbrödskiva med smältost på som alternativ.

Jag börjar märka att det är just det som är svårast, smakerna, hungrig behöver jag inte vara.

Samma sak till frukost i morse, tänkte igenom vad som fanns och det enda som verkade gott var en av de två fläskkotletter jag köpte och la i frysen, normalt eller? 
Nej inte mycket, då är det smaken som är fel, jag menar det fanns ju smörgås att äta. 
Men minnet av min gomresa är fortfarande väldigt stark, undrar om jag någonsin mer kommer äta formbröd? Så som vanligt blev det kaffe till frukost.

Till lunch beslöt jag mig för att äta ”engelsk” frukost vid skrivbordet. 
Det blev pommes, ett ägg, fyra tunna skivor av jamon yorken som jag stekte och lite aioli.
 Det var väl ok, jag brände på det lite extra i förhoppning om att det skulle få lite mer smak. Tror det fungerade!

Men samma sak här, jag brukar gilla engelsk frukost men inte idag. 
Jag tror det hela handlar om att jag vill ha något riktigt, en biff, en mustig gryta, kyckling, grönsaker i ugn,räkor, pizza…mmm, vilka goda grejer!                                                       Men mat för att jag ska bli mätt finns det.

Vid 5-tiden åt jag ett mellanmål, pizzasallad (kål, citron, olja och salladskrydda). Det hade i alla fall smak, lite av mitt salladssug flög iväg sin kos…skönt!

Jag köpte ju 2 liter mjölk, beräknat en halv liter per vecka, av mina 5 deciliter denna vecka har det nog gått åt runt 2 deciliter. Så jag ska passa på att göra aroz con leche ikväll, det tror jag att jag fixar till frukost i morgon. 
Och sen blir det kaffe utan mjölk!

Nu är det bara två dagar kvar och jag har inte rört det mesta av det jag köpte, tror jag kanske var lite för snål med godare saker och satsade lite för mycket på pasta och ris. 
Visst skulle jag kunna äta mer av det jag tycker smakar lite mer, men själva utmaningen är ju att jag ska ha kvar till 25 dagar, när jag avslutar detta och har jag då ätit upp alla proteiner och grönsaker blir det lite fel.

På tal om grönsaker, det var en total miss, bönorna är riktigt illa i sin smak. Varför köpte jag inte brysselkål? Jo, för jag är så förbaskat snål att jag skulle tjäna in de 12 cent de var dyrare än bönorna.

Lite huvudvärk idag igen, skärpning med vattnet!

Idag är det ”lilllördag” så tror jag ska ta ett glas vin, undrar hur länge tetran kan stå öppen, knappast hela månaden den är beräknad till.

I kväll ska jag i alla fall göra en soppa, kanske kan jag bjuda Erica och har hon tur kanske hon får lite aroz con leche. 

För även de fattiga bjuder väl ibland!

Det blev ingen soppa, bara aroz con leche!Dag 4.
torsdagen den 8 december 2016

Huvudvärken de senaste dagarna, kan jag nog inte skylla på varken maten eller vattendrickandet.
Idag kom febern! Så idag blir det en liten kort och sen text mellan sovningarna.

Till frukost åt jag en aroz con leche- kanongod!

Till lunchbestämde jag mig för att ge formbrödet en ny chans och göra sandwich med jamon york och smältost. Men tyvärr mina vänner, det brödet har något problem. 

Det gick inte steka fastnade i stekpannan och osten smälte inte, slutade med att jag färdiggjorde dem i mikron.

Nej, de var inte goda! Hungrig så jag åt i alla fall!

Vid tretiden somnade jag, sedan har jag i princip sovit sedan dess.

Idag har jag inte räknat ut kostnaden, kan inte tänka. 
I går glömde jag skriva, det låg ganska exakt på en euro. 
Då räknade jag med de fyra aroz con leche som jag bjöd bort två av och åt en idag.

Middag är inget som har varit aktuellt idag, har druckit en kopp buljong, smaklös som mat är när man är förkyld och har feber, glömde dessvärre ta ett foto på denna.

God natt!

Dag 5.
Lördagen den 10 december 2016
Igår blev en riktig flopp, inte så att jag gick över en euro. 
Nej, jag åt inte, sov mest hela dagen. Vaknade bara för saker som var ett måste och varje gång jag vaknade tog jag en kopp kaffe i förhoppning om att då skulle jag piggna till. 

Så det blir väl en 6–7 st att räkna in i budgeten, men de kostar ju bara 0.02 cent styck utan mjölken, så det kommer hålla.

Var hungrig framåt eftermiddagen när jag hämta barnen i skolan, stora planer på allt jag skulle äta när jag kom hem. Men det blev sängen, hade bara inte ork att göra något.
00.45 vaknar jag vrålhungrig och gjorde en pizza i ugnen. Köpte ju 3 frysta för 2,10, så 0,70 euro blev kostnaden för den.
Visserligen var det efter midnatt och egentligen dag 6, men jag anser det mest rättvist att räkna in den igår på fredagen, för hade det varit en vanlig dag hade jag aldrig valt en fryst färdigpizza, det hade man faktiskt inte ens kunnat hitta i min frys. 
Eller det kan man nog ibland, brukade ha lite färdigrätter i frysen till dottern om hon var ensam hemma. Men numera lagar hon all mat själv och bakar hundra gånger bättre än mig.

I morse var det dag 6 och projekt avslutat, en kaffe med mjölk från maskin, det var goda grejer.

En sammanfattning av vad som gått åt, vad som är kvar och vad det kostat kommer jag göra. Då jag fortfarande inte mår bra (faktum är att jag ska gå och sova så fort jag är klar med detta inlägg), kommer det nog inte bli idag. Ska försöka få in det i morgon.

Monicha